Hírek

Citoyen 0100101110101101

Publikáció: 2012. szeptember 26. szerda

Lotte Geeven [NL], Miriam Laussegger [A] Szigeti G. Csongor [H], Tóth Márton Emil [H]

A Citoyen 0101011101010110 a városi környezet mediatizált képiségét modellezi, amelynek alkotásaiban közös a technológiai és/vagy mechanikus protézisek inzertálása az emberi szem és a detektált látványelemek közé. Az alkalmazott eszközök a \'tiszta\' érzékelési folyamatokat szubverzív módon kialakított digitális tájképpé konfigurálják a \'0/1\' bináris kódjának alkalmazási elve mentén.

A kiállítás címében utal ezen komputabilitás tudományos tézisének kidolgozójára, a brit matematikus Alan Turing-ra, aki a gép és az ember viszonyrendszerének tanulmányozásáról híresült el. A Turing által javasolt teoréma, amely minden kalkulációs mechanizmust erre a bináris kódra szűkít le, az emberi érzékelés apparátusainak működésére is kiterjeszthető. A kiállítás azt a modernista megszállottságot is kiforgatja, amely a privát, polgári belső terek berendezéseit alakítja át a mechanikus gadget-ek elszaporodó jelenlétével.

A Citoyen keretében kiállított objektek és installációk azonban inverz módon a külső terek észlelésére és befogadására tesznek ilyen típusú, technokrata javaslatot, amelyek kérdésfeltevéseikkel olyan materialista érzékelési stratégiákat dolgoznak át, mint a perspektíva, kompozíció, projekció, optika és megfigyelés.

Az alkotások alapvetően egy szobrászati alapállás felől érkeznek, amennyiben a téri volumenekkel és azok manipulatív eljárásaival foglalkoznak, komplex megoldásaik azonban a neológok felé néznek ki média szettbe való beágyazottságukkal. Így a monolit struktúrákkal szemben konstituálódott „anyagtalan\" kép a monitorokon és projektorokon egy olyan új képfajtát is becsatornáz, amelyet a minden egyes pontjához rendelt számkóddal való leírhatósága különböztet meg. Az objektív a városra zoomol.

kurátor_Német Szilvi

English
Behance Instagram Facebook YouTube Typefaces Eger